Van aardappel tot chips, van vroeger tot nu

1822

William Kitchener

In de 19e eeuw werden er meerdere gerechten om aardappelschijfjes te frituren gepubliceerd in kookboeken. In 1822 was er in het kookboek The Cook's Oracle van William Kitchener te lezen waarin 'shaafjes' van aardappel werden gefrituurd.  
William Kitchener
1853

Eerste chips

Volgens de legende werden chips zoals we ze nu kennen, per ongeluk uitgevonden door George Crum en zijn zus Catherine Wicks. Deze chips werden de 'Sagarota chips' genoemd. Catherine had per ongeluk een flinterdun stukje aardappel in een pan met olie laten vallen, dit eruit gevist met haar vork en aan de kant gelegd. Haar broer peuzelde dit op & besloot om dit aan de menukaart van hun restaurant Moon's Lake House toe te voegen.
George Crum
1960

Chips in Nederland en België.

Aardappelchips waren al enkele decennia eerder in Engeland een daverend succes. Wat later zetten de gefrituurde aardappelschijfjes voet in wal in Nederland en België. Deze krokante snack valt ook bij ons in de smaak! 
1966

Croky

Het merk Croky zag het levenslicht in 1966 in Nieuwkerke, toen de West-Vlaamse familie van hoteluitbaters Huyghe op het idee kwam om chips te verkopen. Als eerbetoon aan hun familiepapegaai die toen net het loodje had gelegd, gaven ze hun bedrijfje de naam "Croky". De papegaai werd ook de mascotte van het piepjonge chipsmerk.
De eerste Croky papegaai
1970

United Biscuits

Croky wordt als merk overgekocht door United Biscuits. 
1974

Mmm, chips!

De vraag naar chips explodeert: deze krokante schijfjes winnen het hart van menig chipsliefhebber.
Croky oude zak Paprika
1976

Hula Hoops

De Hula Hoops zien het levenslicht. Nu, meer dan 40 jaar later, zijn ze één van de populairste snacks voor oud en jong. Die laatste vinden niets leuker dan op elke vinger een ringetje te zetten...en ze dan één voor één op te eten.
Eerste Hula Hoops Paprika
1984

Magnifico, Bolo!

Croky komt op de proppen met de smaak bolognese. Meteen een schot in de roos! Sindsdien maakt deze unieke smaak deel uit van het vaste assortiment en hij is niet meer weg te denken uit de chipswereld.
Croky Bolognese uitvinder
2004

Roger & Roger

Roger & Roger, een jong chipsbedrijf in Moeskroen, neemt Croky over, waardoor het merk opnieuw in Belgische handen is.
Croky is opnieuw in Belgische handen.
2008

Rebrand

Tijden veranderen en ook Croky staat niet stil: tijd voor een herlancering met een nieuwe logo, nieuwe verpakkingen en verschillende promotiele acties. Ook de papegaai krijgt een make-over!
Croky oude slogan en oud logo.
2016

50 jaar

Croky blaast 50 kaarsjes uit en lanceert de Croky Bicky
Croky Bicky Chips
2018

Glutenvrij

Alle producten van Croky worden glutenvrij (met uitzondering van de Hula Hoops) & de Tortilla's worden gelanceerd. 
Croky Tortilla Nacho Cheese en Chili
2021

Croky Explosions

Croky lanceert Explosions, krokante geribbelde chips met verrassend intense smaken, zoals alleen wij ze maken! 
croky explosions
2022

Croky Devos & Lemmens Samouraï

Onze krokant gebakken chips met de pikante smaak van Devos & Lemmens' Samouraïsaus: een match made in Belgium ... euhm .... heaven! 
croky samouraï